Kosten huurwoning zijn volledig aftrekbaar

 

31-08-2016

Zzp’ers die werken vanuit hun huurwoning mogen de totale huurkosten aftrekken van de winst, met een correctie daarop voor privégebruik. 

 

Dat oordeelde de Hoge Raad in een zaak van een zzp’er in de bouw. Die trok terecht zijn volledige huurkosten af van zijn winst. In plaats van de €902,- die hij aanvankelijk aangaf als aftrekbare huisvestingskosten, trok hij €8.935,- min €2.700,- voor privégebruik af. Dat mag, omdat hij zijn huurwoning voor meer dan 10 procent gebruikt voor zijn bedrijf. In dat geval mag een ondernemer zijn of haar huurhuis dus bestempelen als ondernemingsvermogen.

 

Voor wie geldt de regel?

Voor zelfstandigen zonder personeel met een huurhuis dat voor minimaal 10 procent in dienst staat van het bedrijf. Met andere woorden, de ondernemers werken vanuit huis.

 

Wanneer geldt de regel?

 Voor startende zzp’ers die werken vanuit hun huurhuis, of voor ondernemers zonder personeel die thuis werken, en in een ander huurhuis gaan wonen. In beide gevallen kan de zzp’er ervoor kiezen om het huurrecht als ondernemingsvermogen te ‘etiketteren’. De regel kan niet met terugwerkende kracht worden toegepast. Alleen als je aangifte over 2015 of 2014 nog niet definitief is, kun je er op terugkomen.

Batenburg boekhoudingen & belastingadvies heeft klanten die het aangaat al zelf benaderd.

 

‘Opmerkelijke regel’

Willem Batenburg vindt de uitspraak van de Hoge Raad opmerkelijk, omdat het niet de bedoeling is dat ondernemers álle huurkosten kunnen aftrekken van de winst. “Bovendien schept de regel ongelijkheid tussen ondernemers met een huur- en een koophuis.” Hij vermoedt dat de overheid daarom snel komt met reparatiewetgeving om deze maas in de wet te dichten.

 

Lees het uitgebreide bericht van Fiscount over de uitspraak van de Hoge Raad 

 

Download Activeren - en dus etiketteren - huurrecht mogelijk: huurkosten aftrekbaar

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht